Bismillahirrahmanirrahim

Related image

Pendahuluan

Spread merupakan salah satu komponen yang biasa di dalam forex trading. Spread juga digambarkan sebagai kos kepada penyelenggaraan setiap entry yang dilakukan oleh trader. Disebabkan itu, forex kebiasaannya tiada cas komisen disebabkan kos tersebut telah diterjemahkan kedalam bentuk spread.

Apa itu Spread Dalam Forex ?

Spread bermaksud perbezaan antara harga bid dan harga ask. Itulah yang dimaksudkan dengan spread. Sebagai contoh, pair EUR/USD, harga bid, 1.3000 dan harga ask 1.3003. Perbezaan sebanyak 3 pips tersebut merupakan Spread. Oleh itu, sekiranya entry dilakukan, anda akan melihat entry anda bermula dengan -3pips.

Faktor Penentuan Spread Dalam Forex

Perasan tak anda semua bahawa setiap pair mempunyai kadar spread yang berbeza? Sebagai contoh, EUR/USD mempunyai spread sebanyak 1 pips, namun EUR/CHF mempunyai kadar spread sebanyak 2 pips. Kenapa ianya berlaku? Nah saya kongsikan beberapa faktornya.

Volatility / Kerancakan Matawang

Faktor pertama adalah berkaitan dengan volatility. Volatility bermaksud dengan kerancakan matawang. Sekiranya kadar volatility matawang tersebut terlalu tinggi ataupun terlalu rendah, broker biasanya akan meningkatkan spreadnya. Mengapa? volatility yang terlalu laju akan melibatkan kadar responsif broker untuk execute trade anda. Dalam bahasa kampung, broker tak sempat nak masukkan entry.

Volume Pasaran

Volume Pasaran juga turut mempengaruhi kadar spread sesuatu pair. Sifirnya adalah, semakin tinggi volume dagangan, semakin rendah spread yang dikenakan. Sebagai contoh major pair biasanya mempunyai spread yang rendah disebabkan aktiviti dagangan yang tinggi. Berbeza dengan pair exotic seperti USD/ZAR, spread mampu mencecah sehingga 30 pips disebabkan volume dagangan yang rendah.

Apa kaitan volume dagangan dengan spread? Sekiranya volume dagangan itu rendah, agak sukar untuk broker menemukan order antara Buyer dan Seller. Maka broker terpaksa besarkan spread untuk memenuhi order antara buyer dan seller. Contohnya begini.

Buyer nak beli pada harga 1.3000

1.3002 tiada seller

1.3004 tiada seller

1.3006 tiada seller

1.3010 ada Seller.

Oleh itu buyer terpaksa besarkan spread sehingga 10 pips untuk dapatkan seller pada harga 1.3010

Kesimpulan

Sebagai seorang peniaga, anda harus tahu dan menganggap bahawa spread merupakan salah satu kos yang perlu diserap oleh seorang trader. Oleh itu, adalah wajar untuk anda melakukan timbang tara untuk memilih pair yang mempunyai spread yang terlalu besar. Anda juga perlu tahu bahawa jumlah spread juga akan mempengaruhi peratus untuk price hit TP dan SL anda.

Bagaimana dengan anda? Anda ada lagi poin poin lain yang boleh menjadi faktor setiap pair mempunyai spread yang berbeza? kongsikan bersama saya di FB saya. Sekian terima kasih

Alhamdulillah

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH saya mulakan post. Hari ini saya akan berkongsi dengan semua tentang cara-cara dan teknik bagaimana broker forex cuba untuk tipu trader. Sebagai pendahuluan, broker merupakan orang tengah yang diamanahkan untuk menjalankan transaksi yang ditetapkan oleh para trader. Mereka mendapat keuntungan berdasarkan daripada Spread, Komisen dan juga perbezaan rate Deposit dan Withdrawal. Namun, terdapat juga broker broker yang tidak bertauliah scam trader trader yang kurang berpengetahuan.

Ciri Pertama Broker Forex Penipu (Urusan Depo dan Withdrawal Yang Lambat)

Ciri pertama adalah masalah dalam urusan deposit dan withdrawal duit client. Kebiasaannya wd yang selalu bermasalah. Deposit jarang untuk bermasalah melainkan broker tu memang pure scam. Kebiasaannya mereka akan menggunakan alasan urusan sedang diproses, ataupun duit sangkut dengan bank negara, ataupun lagi sadis kata yang trader menggunakan style trading yang tak dibenarkan berdasarkan TnC blablablabla. Kemudian mereka proceed dengan profit cancellation. Jika korang menghadapi problem seperti diatas, adalah disarankan untuk tidak terus trade bersama broker tersebut. Keluarkan semua modal yang ada.

Ciri Kedua Broker Forex Penipu (Spike Price)

Spike price ataupun whipsaw sentiasa berlaku didalam market forex. Namun, ianya hanya berlaku di waktu ketika market terlalu volatile, menyebabkan price bergerak secara laju dalam dua arah menyebabkan ramai trader yang makan SL. Spike price broker scam pula adalah ianya tidak terjadi pada waktu market volatile. Mereka menggunakan cara ini adalah untuk memakan SL yang diletakkan oleh para trader dan sentiasa membuatkan trader dalam keadaan rugi. Selain itu, korang juga boleh gunakan cara membandingkan pergerakan harga antara broker. Jika broker2 lain tidak menunjukkan spike, bererti broker tersebut sedang melakukan SL Hunting melalui spike price.

Ciri Kedua Broker Forex Penipu (Menutup Order Trader)

Ciri terakhir adalah broker itu sendiri menutup order trader tanpa kebenaran trader itu sendiri. Ianya bermaksud broker secara sengaja close entry yang dibuat oleh trader dalam keadaan rugi. Perkara ini merupakan perkara yang paling laknat dilakukan oleh broker. Oleh hal yang demikian, jika anda mengalami masalah tersebut, percayalah, ianya bukan broker yang bagus walau seribu alasan diberikan untuk mereka menutup salah mereka.

Kesimpulan

Secara amnya masih banyak lagi cara broker scam ini gunakan untuk meraih keuntungan dari para trader yang tidak mempunyai pengetahuan yang tinggi. Oleh itu adalah wajar untuk trader baru lakukan sedikit research di internet terhadap ketelusan broker pilihan mereka.

Alhamdulillah, terima kasih ALLAH.

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH, saya mulakan post. Hari ini saya akan cuba untuk mengupas sebuah broker yang boleh kita pilih untuk memasukkan amaun deposit untuk memulakan trading. Broker tersebut merupakan FxClearing setelah direkomendasi oleh rakan-rakan FB sewaktu saya cuba untuk mencari broker yang menawarkan akaun cent. So jom kita tengok apa yang kita ada di Fx Clearing.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

Image result for repaint indicator bullshit

Hari ini ALLAH beri lagi saya peluang untuk berkongsi. Berkongsi dan menulis ilmu ilmu yang diberikan olehNya supaya boleh dibaca dan dihadam oleh umat manusia yang lain. Aku tedetik untuk menulis mengenai indikator forex yang bersifat repaint ini. Banyak buruk sebenarnya indikator repaint ini melalui pengalaman aku. Oleh itu, jika ada yang berminat nak belajar daripada pengalaman aku, boleh lah meneruskan bacaannya disini.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

slippage dalam forex

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Hari ni aku nak mencatat di dalam blog kerdil ini tentang risiko trading forex yang perlu setiap trader sedar dan aku sendiri sedar. Banyak risikonya sewaktu trade ni. Ada yang datang daripada market dan ada yang datang daripada teknikaliti broker. Jadi untuk mengetahui dan memahami risiko dalam trading forex ni, memang aku wajib mendalami sedalam dalamnya dan akur bahawa itulah market yang tidak terduga dan tidak terjamin. Hanya ALLAH lah yang mampu menjamin kehidupan manusia ini.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

maksud spread dalam forex

*gambar hiasan

Hari ini, ALLAH memberi aku rezeki lagi. Iaitu rezeki untuk menulis kesan spread forex sewaktu kita trade. Dan rezeki orang lain yang dapat ilmu. Aku pulak dapat rezeki pahala. Alhamdulillah, aku seronok dapat beramal begini. Mungkin amal yang sikit ni boleh membantu aku daripada terlalu perit disiksa dikubur kelak. Jadi rasanya marilah kita berdoa agar kefahaman aku terhadap spread ni mampu menyerap masuk ke dalam orang orang yang membacanya. Amiin.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

jenis broker forex

Sepanjang trading, broker merupakan perkataan sinonim yang aku dengari kerana brokerlah yang bertindak sebagai orang tengah yang akan menguruskan order yang aku lakukan. Oleh itu, wajib bagi aku untuk mempelajari dan mengetahui jenis-jenis broker forex yang ada secara amnya supaya aku lebih yakin dan berasa selamat untuk bersama broker tersebut. Oleh itu, secara kasarnya terdapat 3 kumpulan utama jenis broker forex yang perlu aku tahu.

Tiga kumpulan broker tersebut adalah seperti berikut.

  1. Dealing Desk Broker
    • Big Dealer
    • Bucket Shop
  2. Non Dealing Desk Broker
    • Electronic Communication Network (ECN)
    • Direct Market Access (DMA)
    • Straight Through Processing (STP)
  3. Hybrid Broker

Aku akan listkan penerangan setiap jenis broker ini dalam bahasa yang paling mudah untuk kita semua fahami.

Continue reading