Bismillahirrahmanirrahim

Hasil gambar untuk jenis trader forex

Pendahuluan

Di dalam dunia trading, terdapat 4 jenis trader forex. Jenis jenis trader ini secara amnya telah diklasifikasikan berdasarkan masa dan frekuensi trading mereka. Para trader bebas untuk memilih jenis trader mana yang sesuai dengan diri mereka sendiri. Ada yang memilih satu jenis sahaja, namun ada yang memilih lebih dari satu jenis yang mana kebiasaannya dibuat oleh Full Time Trader.

4 Jenis Trader Forex

Scalper

Trader ini merupakan trader yang menggunakan timeframe 15 min kebawah untuk trade. Peluang setup yang dijumpai oleh scalper juga banyak. Selalunya scalper mempunyai TP sekitar 1 hingga 5 pips. Para scalper sangat terkesan dengan spread kerana spread boleh memberi impak besar untuk price hit TP dan SL. Selain itu, Scalper juga sering terdedah dengan fake signal.

Intraday

Trader ini biasanya menggunakan timeframe M15 hingga H1. Peluang setup yang boleh dijumpai adalah dalam kadar sederhana sekitar satu setup setiap hari. Kemudian mereka akan tunggu untuk hit TP atau SL dalam sehari atau dua jika market trending. Intraday tidak begitu terkesan dengan keadaan spread

Swinger

Trader ini menggunakan timeframe H4 hingga W1 untuk melakukan analisa. WI sebagai petunjuk arah, D1 sebagai penguat dan H4 sebagai point of entry. Signal entry juga sukar untuk di dapati namun berkualiti. Mereka menunggu sehingga berminggu untuk TP kerana expectation pergerakan pips yang besar. Mereka juga tidak begitu terkesan dengan keadaan spread.

Position

Trader jenis ini merupakan trader yang bersifat investor. Mereka akan trade pada timeframe W1 hingga MN1. Trader ini lebih mengutamakan trend berbanding point of entry. Setup untuk position trader agak jarang, kadang kadang sehingga berminggu untuk menanti satu setup terbentuk. Mereka akan hold position mereka lebih kurang 2 atau 3 bulan bagi memastikan keuntungan yang maksimum.

Kesimpulan

Daripada jenis jenis trader yang telah diterangkan, terdapat 4 jenis trader yang boleh anda pilih. Sebelum itu pastikan dahulu jenis mana yang sangat cucuk dengan diri anda. Jangan terlalu mengikut orang lain kerana lain orang lain cara dan keadaannya. Namun jika anda orang yang baru mula untuk trade, saya sarankan untuk bermula dengan jenis swinger dahulu. Setiap style mempunyai pro and con masing masing. Scalper banyak signal namun terdedah dengan fake signal, manakala position trader terlalu sedikit signal namun signal yang diberikan adalah berkualiti.

Jadi, apakah jenis trader anda? Anda setuju untuk menyokong kenyataan saya bahawa newbies patut bermula sebagai seorang Swinger? Jom kongsi pendapat anda.

Alhamdulillah, terima kasih ALLAH

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Hari ini aku nak berkongsi dengan semua rakan rakan trader baik yang baru ke yang lama ke yang da expired ke semua boleh. Tajuk macam yang aku tulis, cara nak tentukan trend dalam forex. Secara amnya ada banyak cara untuk tentukan trend ni. So kita flashback balik, trend cuma ada 3 sahaja iaitu :

  • Uptrend
  • Downtrend
  • Sideway

Jadi, bila jadi uptrend, mereka akan cenderung untuk cari buy je, downtrend cari sell sahaja dan sideway cari dua dua sekali. Jadi, sudahkan bro bro bersedia untuk tau apakah cara untuk tentukan trend dalam forex?

Melalui Indikator atau Tool

Cara ini adalah cara paling biasa untuk mereka yang trade. Indikator yang selalu digunakan adalah dengan menggunakan indikator dibawah section Trend. Antara contoh indikator yang menentukan trend adalah

  • Moving Average
  • ADX
  • Parabolic SAR

Selain menggunakan indikator, trader juga menggunakan tool sebagai penentuan trend seperti :

  • Equdistrian Channel
  • Trendline
  • Trendline with Angle.

Cara mereka melukis adalah dengan menyambung dua kawasan Hi dan Lo.

Melalui Fundamental Analisis

Cara menggunakan fundamental adalah cara yang biasa digunakan oleh mereka yang bergelar swinger dan position trader. Mereka tak menggunakan news news kecil untuk menentukan trend tapi mereka lebih fokus kepada kadar pertukaran interest rate dan juga fiskal policy sesuatu negara. Jika dua faktor ini berubah, maka mereka juga akan mula akan mengubah posisi trading mereka berdasarkan kepada keadaan semasa.

Melalui sentimen

Ada juga kalangan trader yang menggunakan sentimen untuk menentukan trend. Mereka menggunakan logic, jika ramai yang memilih buy maka mesti trend adalah uptrend. Antara cara-cara sentimen yang digunakan adalah.

  • Melalui pemerhatian dari group group social seperti facebook, whatsapp dan telegram sebagai contoh
  • Melalui sentiment meter yang disediakan oleh broker terhadap semua order order client mereka.

Kesimpulan

Secara amnya terdapat banyak cara untuk menentukan trend. Kitalah yang harus memilih method mana yang paling sesuai dengan kita. Seperti saya, saya tak menentukan trend kerana saya menggunakan konsep cross hedge yang tak memerlukan kepada penentuan trend. Jika anda berminat, anda boleh klik pada notification bar dibawah berkenaan dengan sistem trading keris sakti.

Alhamdulillah

Bismillahirrahmanirrahim

No automatic alt text available.

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Sepanjang aku 5 tahun dalam forex, tidak ada mudahnya. Semuanya susah dan air mata. Bila ada orang datang memberi harapan mengatakan forex ini mudah aku rasa geram dan nak terajang mulut puaka tersebut. Kerana akhirya mereka yang membawa harapan cumalah serangga perosak yang cuba mengambil kesempatan atas kelemahan orang lain.

Penipuan forex di Malaysia bukanlah kali pertama berlaku di Malaysia. Berulang ulang kali dari berbagai bagai jenis orang. Ini membuatkan aku merasa cukup mual dengan orang orang seperti ini yang menggunakan platform forex untuk menipu. Hari ini aku akan cuba berikan poin poin penting untuk kenal pasti para para penipu forex di Malaysia.

Mempunyai Plan Plan Investasi Yang Mengarut

Secara jujurnya, penipu tidak akan pernah lari dari plan plan piramid. Cuma namanya sahaja yang berubah ubah namun model dan landskap sistem tetap tidak pernah berubah. Di dalam dunia forex ni cuma ada buy dan sell sahaja. Macamana seorang penipu boleh buat sistem pairing la, bonus la, dan sebagainya? Caranya adalah melalui head hunting la. Bermaksud keuntungan bonus2 ni semua adalah dari hasil mereka yang join dibawah korang. Jadi, jika ada antara mereka yang datang kepada anda dan mengaitkan forex dengan bonus bonus pairing, sila tinggalkan mereka.

Mempunyai jaminan tetap keuntungan

Umum forex merupakan suatu model bisnes yang sangat berisiko. Hari ni depo tah tah lepas 1 jam boleh burn macam tu je. Untuk tahu bagaimana penipu ini menipu dengan platform forex, mereka akan cuba tawarkan jaminan keatas keuntungan setiap bulan secara tetap. Sebagai contoh 30% sebulan. Pasaran forex ini berombak. Hari ini mungkin trendy, besok mungkin sideway, seterusnya mungkin choppy. Agak sukar untuk memberikan satu keuntungan yang tetap setiap bulan.

Sering Memaparkan Screenshot Profit

Penipu ini juga selalu memancing orang baru dengan menunjukkan screenshot profit menggunakan lot yang tidak masuk akal. Sekiranya ini berlaku, perkara pertama yang perlu korang tanya adalah ni akaun demo atau akaun real. Agak sukar untuk sebuah akaun real membuka lot yang terlalu besar, kerana pembukaan lot berkait rapat dengan leverage.

Menawarkan Private Fund Trading

Ianya bermaksud mereka akan tawarkan untuk trade sejumlah modal dari investor. Investor akan pump modal dan penipu akan trade forex. Keuntungan adalah berdasarkan kepada perjanjian seperti 70% milik investor dan 30 percent milik trader. Namun kebanyakan mereka yang terjerat dengan fund trading ni berakhir dengan air mata. Kadang kadang lebih teruk trader tersebut terus melarikan duit yang telah diamanahkan. Private fund trade ini berbeza dengan copytrade yang mana copytrade ini mempunyai sistem yang dipantau oleh broker namun private fund trade ini lebih kepada dasar percaya sama percaya.

Kesimpulan

Agak sukar sukar bagi orang baru untuk membaca cara penipuan forex di malaysia. Mereka ini licik dan objektif mereka adalah duit duit para newbies ini. Saya berdoa agar kita semua dijauhkan daripada penipuan penipuan forex yang berlaku di Malaysia ini. Amiin.

ALLAHU MUSTAAN

 

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Sejajar dengan tajuk diatas aku cuba untuk mengupas sebuah karakteristik atau teknik swing trader forex harus faham supaya apa yang dilakukannya adalah betul. Sebelum itu mari kita lihat definisi swing.

Swing adalah suatu pendekatan hold entry yang sedia ada dalam satu jangka masa yang lama. Jangkamasa tersebut mungkin makan masa berminggu atau berbulan bulan. Jadi, bagaimana trader forex untuk melakukan teknik swing?

Analisa pada Higher Timeframe

Bagi seorang trader forex, untuk swing memerlukan dia untuk menganalisa chart pada timeframe yang lebih besar. Kebiasaannya dari W1, D1 dan H4. Kelebihan menganalisa pada higher timeframe adalah signal yang dihasilkan lebih berkualiti berbanding lower timeframe. Apakah faktor yang mempengaruhi kualiti sesebuah signal. Jawapannya adalah volume. Lebih tinggi timeframe, lebih tinggi volume yang dipaparkan.

Set TP dan SL

Trader forex yang menggunakan pendekatan swing juga harus menggunakan fungsi TP dan SL memandangkan selepas analisa adalah jarang untuk trader untuk melihat semula chart dalam masa yang terdekat. Oleh itu dengan adanya TP dan SL memudahkan mereka untuk menguruskan entry mereka.

Tidak Perlu Menghadap Chart Secara Kerap

Adalah dinasihatkan kepada semua swinger tidak perlu untuk menghadap chart secara kerap. Oleh yang demikian, gunakan method 1 hari atau 2 hari untuk mencari reentry bagi memaksimumkan keuntungan.

Trade Mengikut Trend

Kebanyakan swinger trade mengikut trend kerana pandangan mereka terhadap arah matawang adalah secara global. Walaupun terdapat short retracement yang bakal berlaku, mereka tidak mengambil entry berdasarkan pergerakan retracement. Ini membantu mereka untuk fokus kepada satu arah dan meningkatkan skill trading mereka dari dikelirukan dengan noise signal.

Kesimpulan

Oleh yang demikian, swing adala suatu teknik forex yang amat sesuai bagi mereka yang bermula. Saya nasihatkan agar bagi mereka yang baru bermula, gunakan pendekatan swing dahulu. Semoga ALLAH Taala berikan kefahaman kepada kita semua. Amiin.

Bismillahirrahmanirrahim

belajar trade forex

Hari ini aku terpanggil untuk menulis berkaitan dengan safe haven currency. Jika kita boleh faham makna safe haven currency ni, mudah kita nak exploit pergerakan mereka. Jadi, sebarang pengalaman aku berkaitan dengan safe haven currency ini aku cuba untuk curahkan dalam post kali ini. Jika kau nak belajar forex, ko kena tau apa itu safe haven currency. Itulah nasihat yang aku ambil melalui bacaan aku di dalam buku dan post post artikel di internet.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

money management malaysia

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Terima kasih ya ALLAH kerana sudi memberi kebenaran pada diri aku hari ini untuk menulis mengenai jenis jenis money management dalam forex yang sebenarnya banyak. MM bukannya cuma ada satu cara sahaja. Tapi ianya bergantung kepada bagaimana seorang trader melihat akaun trading mereka. Hari ini aku sedar, tak semestinya yang pakai SL itu betul dan yang tak pakai SL itu salah. Pucuk pangkalnya adalah bagaimana mereka “manage” money diorang tu. Selepas ini aku akan senaraikan jenis-jenis MM tersebut.

Continue reading