Bismillahirrahmanirrahim

Image result for thinking

Pendahuluan

SnR merupakan suatu teknik klasik yang sering digunakan oleh trader ratusan tahun yang lalu. Keboleh harapan terhadap skil ini membuatkan ianya sebuah skil yang wajib dipelajari dan seterusnya menjadi asas kepada setiap pembelajaran teknikal analisis. Namun, tahukah anda terdapat banyak cara untuk melukis snr? Mari kita perhatikan dua cara yang biasa digunakan.

Cara Melukis SnR Forex Dalam Platform MT4

Menandakan U Turn price

Ini merupakan cara yang paling biasa digunakan oleh trader yang telah mempelajari SnR. Mereka akan melakukan backtrack terhadap chart pair mereka dan kemudian menandakan kawasan yang melakukan turning point. History repeats itself. Jadi mereka menganggarkan bahawa price akan melakukan U Turn semula dikawasan yang sebelum ini yang pernah terjadi U Turn. Cara menanda SnR menggunakan teknik ini adalah seperti dibawah

Menandakan menggunakan Hi Lo sebatang Candle.

Cara Kedua ini pula adalah trader memilih candle dan menandakan High dan Low candle tersebut dengan menggunakan horizontal lain. Mereka akan membuat Weekly Candle, Daily Candle dan H4 Candle. Kemudian mereka akan menandakan semua kawasan kawasan tersebut menggunakan horizontal line. Line 2 ini akan bertindak sebagai Support and Resistance dan mereka akan menunggu peluang entry disitu. Contoh pengaplikasian adalah seperti dibawah.

Kesimpulan

Kita dapat nyatakan disini bahawa terdapat banyak cara yang boleh dipilih untuk melukis garisan snr di dalam MT4. Dengan memberi fokus kepada titik u turn di dalam chart, maka benarlah cara yang diipilih. Semoga anda semua mendapat rezeki dengan berusaha melalui forex trading ini.

Bagaimana pula dengan korang semua? Ada cara lain untuk melukis SnR ini? Kongsikan bersama saya.

Alhamdulillah

Bismillahirrahmanirrahim

Image may contain: text

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Hari ini aku akan berkongsi dengan semua tentang 3 cara bagaimana untuk menggunakan moving average di dalam forex. Secara amnya, moving average merupakan satu indikator percuma yang dibekalkan di dalam platform MT4 mahupun MT5. Indikator ini bersifat dengan mengesan trend dalam satu pergerakan harga. Disebabkan indikator ini ringkas dan mudah untuk dipelajari, ianya menjadi salah satu indikator yang paling popular digunakan oleh para trader.

Hasil gambar untuk moving average indicator

Line biru merupakan moving average. Sumber google

 

Cara Pertama Menggunakan Moving Average (Simple Moving Average)

Ini merupakan cara yang paling asas dalam menggunakan moving average. Mana-mana price yang berada diatas line MA, ianya bermaksud price dalam keadaan Uptrend dan para trader harus fokus untuk buy sahaja. Jika price berada dibawah line MA, ianya bermaksud downtrend. Maka trader pula akan mula mengintai peluang sell sahaja.

Hasil gambar untuk moving average indicator

Apabila price berada bawah MA, cari Sell, bila price diatas MA, cari Buy.

Cara Kedua Menggunakan Teknik Moving Average (MA Crossover)

Cara kedua pula adalah dengan menggunakan dua MA dalam satu masa yang sama. Kebiasaannya dua dua MA ini mempunyai setting period yang berbeza dan setting yang paling popular adalah MA period 200 dan MA period 50. Cara untuk entry menggunakan teknik ini adalah apabila kedua dua MA ini bersilang, maka trader akan melakukan entry berdasarkan persilangan tersebut.

Hasil gambar untuk moving average crossover

Perhatikan entry dilakukan apabila terjadi crossing antara dua MA

Cara Ketiga Teknik Moving Average (Multi Timeframe MA)

Cara ini pula adalah dengan menggunakan Moving Average yang sama setting namun dibaca pada dua Timeframe yang berbeza, misalnya TF H1 dan TF M30. Higher Timeframe digunakan sebagai petunjuk trend, manakala lower Timeframe digunakan sebagai entry. Sebagai contoh, apabila price berada di atas MA TF H1, maka trader harus mencari peluang untuk price break dan berada diatas MA pada lower Timeframe seperti TF M30. Apabila trend dan entry selari, maka ia memberikan kebarangkalian yang tinggi untuk profit.

Kesimpulan

Moving average merupakan satu teknik dan indikator yang paling mudah untuk dipelajari. Ianya amat digalakkan bagi trader trader baru menggunakan strategi ini. Namun, entry hanyalah salah satu dari bahagian trading. Jika anda ingin belajar dengan lengkap satu kitaran trading forex, boleh cuba untuk melihat Sistem Trading Keris Sakti yang dibangunkan oleh saya yang meliputi segala aspek trading.

Alhamdulillah, teirma kasih ALLAH. Amiin

Bismillahirrahmanirrahim

Image result for graf forex

Sekarang ni, ramai yang menggunakan platform MT4 untuk melakukan trading. Selain MT4 terdapat lagi beberapa platform yang ada seperti CTrader, Online Platform dan Ninja Trader. Namun apa yang membezakan antara platform ini adalah fungsi dan kemudahan yang dihadirkan sekali didalam platfrom. Setiap platform akan memberikan beberapa jenis graf forex dan secara lazimnya terdapat 3 jenis graf forex digunakan untuk menganalisa.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

Image result for investing.com image

Hari ini, ALLAH benarkan aku untuk menaip. Dan aku akan menaip tentang teknikal analisis forex dengan menggunakan investing dot com. Investing dot com bagi aku adalah source yang paling best untuk dapatkan info info dari segi teknikal analisis dan juga fundamental analisis. Teknikal analisis adalah satu kepastian kepada para traders untuk mendapatkan entry yang terbaik disamping itu memberikan gambaran visual yang jelas selepas menganalisis fakta melalui fundamental analisis.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

Image result for support and resistance

Dengan nama ALLAH saya mulakan post. Hari ini aku nak catat perjalanan kisah aku dengan support and resistance. Aku tau, semua orang kena amik tau pasal SnR ni bila trade forex. Sebab support and resistance ni benda yang basic kena trader tau. Sama lah halnya dengan candlestick berasaskan kepada prinsip OHLC nya. Jadi, aku teringin untuk titipkan apakah kelemahan SnR semasa trading dan mungkin kita semua boleh pelajari sesuatu.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

cara analisa teknikal forex

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Hari ini aku ingin mencatit ilmu yang aku pelajari sebelum ini, iaitu single currency teknikal analisis forex. Method ini dibangunkan berdasarkan ilham yang aku terima daripada ALLAH bagaimana untuk wipe noise dalam pair yang wujud supaya tak terkesan dengan spike. Jadi sebelum benda tu ditelan dek usia yang makin senja ni, baik rasanya aku catat teknik Single Currency Teknikal Analisa Forex.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

Image result for how to use

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Hari ini aku teringin untuk mencatatkan dan mengabadikan kebanyakan cara penggunaan indikator stochastic oscillator ni. Indi stoch ni jatuh dibawah category oscillator yang bermaksud satu indikator yang mengukur jarak antara dua point iaitu Hi dan Low dan sering mengukur sesuatu instrument pelaburan sebagai Overbought ataupun Oversold. Indikator ini antara indikator yang famous dipakai kerana satu ianya mudah dan senang nak faham macamana nak trade guna indikator ni dan kedua adalah indikator ini tak fancy-fancy dengan berbagai line yang berbelit-belit. Aku juga pernah pakai Stochastic Oscillator ni. Memang mudah je. First sekali jom kita bedah komponen-komponen Indikator Stochastic Oscillator ni.

Continue reading