Bismillahirrahmanirrahim

psikologi dalam trading forex

Psikologi ni sebenarnya penting giler dalam trading ni. Kena stick pada plan dan strategi asal kita. Jika kita tak stick pada plan dan goyah, mula lah kita merepek repek buat entry. Jadi plan aku mudah je. Tak susah mana. Benda yang kecik-kecik mungkin boleh memberi impak dalam psikologi trading aku semasa entry. Ini antara pelan-pelan tindakan aku untuk stick pada trading plan aku. Mungkin orang lain juga boleh belajar apa yang aku buat.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

jenis broker forex

Sepanjang trading, broker merupakan perkataan sinonim yang aku dengari kerana brokerlah yang bertindak sebagai orang tengah yang akan menguruskan order yang aku lakukan. Oleh itu, wajib bagi aku untuk mempelajari dan mengetahui jenis-jenis broker forex yang ada secara amnya supaya aku lebih yakin dan berasa selamat untuk bersama broker tersebut. Oleh itu, secara kasarnya terdapat 3 kumpulan utama jenis broker forex yang perlu aku tahu.

Tiga kumpulan broker tersebut adalah seperti berikut.

  1. Dealing Desk Broker
    • Big Dealer
    • Bucket Shop
  2. Non Dealing Desk Broker
    • Electronic Communication Network (ECN)
    • Direct Market Access (DMA)
    • Straight Through Processing (STP)
  3. Hybrid Broker

Aku akan listkan penerangan setiap jenis broker ini dalam bahasa yang paling mudah untuk kita semua fahami.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

Logo Rasmi UAGTrade

Pemilihan broker merupakan suatu komponen atau langkah yang amat penting sebelum aku nak memulakan trading. Oleh itu banyak benda yang aku perlu consider untuk memilih sesebuah broker. Aku akui banyak broker yang bertapak di malaysia dan aku nak satu broker forex malaysia terbaik yang sesuai untuk diri aku. Jadi, bermulalah pengembaraan dan penyelongkaran aku mencari broker forex di malaysia.

Senarai Broker Forex di Malaysia ni terlalu banyak. Boleh panjang berjela-jela kalau ditulis diatas kertas. Oleh itu, aku kena bijak memilih broker yang sesuai dengan diri aku ni. Jadi secara amnya aku meletakkan beberapa faktor yang aku kira broker ini mampu dan telus dalam menguruskan order trading aku kelak.

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

Related image

Sesungguhnya, aku berasa bangga jika aku dapat mengamalkan sunnah dalam perniagaan yang aku ceburi. Aku ingin mencontohi Nabi SAW. Kerana dia manusia agung yang diajar terus oleh ALLAH. Pasti setiap sunnah perniagaannya memberi berkah kepada umat manusia. Dan kitalah akan merasai hikmahnya beramal dengan ajaran dan sunnah perniagaan Nabi SAW.

Jadi, apa yang Rasulullah SAW buat didalam perniagaannya, yang seterusnya menjadi sunnah yang membawa kepada pahala? Mengikut bacaan aku di dalam internet, terdapat beberapa garis panduan sunnah nabi dalam perniagaan apa sekalipun asalkan halal. Mungkin aku boleh jumpa lebih banyak lagi, tapi setakat ini, list dibawah ini boleh dijadikan sebagai rujukan awal.

Rasulullah SAW Tidak Berdebat

Dalam erti kata lain, dalam perniagaan, rasulullah SAW orang yang jujur. Rasulullah SAW membuat kiraan yang tepat pada setiap timbangan jualannya. Rasulullah SAW juga tidak menyakitkan hati peniaga peniaga yang lain. Aku tengok zaman sekarang penuh dengan cantas mencantas. Dengki mendengki dan sihir menyihir. Adakah mereka tidak percaya bahawa sesungguhnya ALLAH yang memberi rezeki, bukan hasil titik peluh mereka?

Continue reading

Bismillahirrahmanirrahim

Image result for muhammad saw

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Alhamdulillah, selepas website forexzero ditutup secara rasmi, aku bangunkan blog ini. Aku berikan nafas baru dan blog ini lebih kepada perjalanan aku dalam berdagang. Aku berdagang kerana Rasulullah SAW berdagang. Simple. Aku ingin menuruti sunnahnya. Aku ingin menjejak langkahnya.

Rugi ke untung ke, belakang kira. Yang penting, sunnahnya disitu. Hanya Rasulullah SAW yang boleh membawa aku berjumpa ALLAH. Kerinduan aku kepada Tuhan aku. Supaya aku boleh berbual dengan Tuhan aku dan bercerita apa yang aku lalui, walaupun pada hakikatnya ALLAH sudah pun mengetahui.

Di dalam blog ini, aku akan memaparkan berbagai-bagai juzuk pelaburan yang sedang aku lakukan. Pertama adalah Forex Trading, yang mana pendekatan yang aku gunakan adalah Buy Low Sell High. Dengan perbezaan harga jual dan beli aku meraih untung. Dan for sure, aku memilih islamic account which is no swap. Forex ini berisiko tinggi, maka aku akan berhati hati dalam melakukan analisa dan sebagainya.

Continue reading