Bismillahirrahmanirrahim

Related image

Pendahuluan

Spread merupakan salah satu komponen yang biasa di dalam forex trading. Spread juga digambarkan sebagai kos kepada penyelenggaraan setiap entry yang dilakukan oleh trader. Disebabkan itu, forex kebiasaannya tiada cas komisen disebabkan kos tersebut telah diterjemahkan kedalam bentuk spread.

Apa itu Spread Dalam Forex ?

Spread bermaksud perbezaan antara harga bid dan harga ask. Itulah yang dimaksudkan dengan spread. Sebagai contoh, pair EUR/USD, harga bid, 1.3000 dan harga ask 1.3003. Perbezaan sebanyak 3 pips tersebut merupakan Spread. Oleh itu, sekiranya entry dilakukan, anda akan melihat entry anda bermula dengan -3pips.

Faktor Penentuan Spread Dalam Forex

Perasan tak anda semua bahawa setiap pair mempunyai kadar spread yang berbeza? Sebagai contoh, EUR/USD mempunyai spread sebanyak 1 pips, namun EUR/CHF mempunyai kadar spread sebanyak 2 pips. Kenapa ianya berlaku? Nah saya kongsikan beberapa faktornya.

Volatility / Kerancakan Matawang

Faktor pertama adalah berkaitan dengan volatility. Volatility bermaksud dengan kerancakan matawang. Sekiranya kadar volatility matawang tersebut terlalu tinggi ataupun terlalu rendah, broker biasanya akan meningkatkan spreadnya. Mengapa? volatility yang terlalu laju akan melibatkan kadar responsif broker untuk execute trade anda. Dalam bahasa kampung, broker tak sempat nak masukkan entry.

Volume Pasaran

Volume Pasaran juga turut mempengaruhi kadar spread sesuatu pair. Sifirnya adalah, semakin tinggi volume dagangan, semakin rendah spread yang dikenakan. Sebagai contoh major pair biasanya mempunyai spread yang rendah disebabkan aktiviti dagangan yang tinggi. Berbeza dengan pair exotic seperti USD/ZAR, spread mampu mencecah sehingga 30 pips disebabkan volume dagangan yang rendah.

Apa kaitan volume dagangan dengan spread? Sekiranya volume dagangan itu rendah, agak sukar untuk broker menemukan order antara Buyer dan Seller. Maka broker terpaksa besarkan spread untuk memenuhi order antara buyer dan seller. Contohnya begini.

Buyer nak beli pada harga 1.3000

1.3002 tiada seller

1.3004 tiada seller

1.3006 tiada seller

1.3010 ada Seller.

Oleh itu buyer terpaksa besarkan spread sehingga 10 pips untuk dapatkan seller pada harga 1.3010

Kesimpulan

Sebagai seorang peniaga, anda harus tahu dan menganggap bahawa spread merupakan salah satu kos yang perlu diserap oleh seorang trader. Oleh itu, adalah wajar untuk anda melakukan timbang tara untuk memilih pair yang mempunyai spread yang terlalu besar. Anda juga perlu tahu bahawa jumlah spread juga akan mempengaruhi peratus untuk price hit TP dan SL anda.

Bagaimana dengan anda? Anda ada lagi poin poin lain yang boleh menjadi faktor setiap pair mempunyai spread yang berbeza? kongsikan bersama saya di FB saya. Sekian terima kasih

Alhamdulillah

Bismillahirrahmanirrahim

Image result for support and resistance for dummies

Pendahuluan

Support and Resistance atau sering dipanggil (SNR) merupakan suatu teknik klasik yang sering digunakan oleh para trader. SnR merupakan suatu cara yang mana trader akan menanda suatu paras harga yang paling tinggi dan paling rendah, sesuai sebagai kawasan untuk mencari point entry dengan kadar risiko yang minimum.

Masalah Semasa

Kita dapat lihat, kebanyakan trader hanya tahu bagaimana untuk menandakan kawasan-kawasan support dan resistance namun gagal untuk memahami apakah yang berlaku disebalik support dan resistance. Post kali ini saya akan ulas semua perkara yang berlaku disebalik tabir SnR itu sendiri.

Asas Support and Resistance

Cara Tanda : SnR sering ditanda dengan cara mencari kawasan yang melakukan u turn. Ia merupakan salah satu kawasan psikologi yang akan mempengaruhi keputusan seseorang trader. History always repeat itself, maka sebab itu ia menjadi kawasan yang menarik untuk entry.

Hubungan SnR dan Market Order : Kawasan SnR juga kebiasaannya kaya dengan order order yang diletakkan oleh para trader. Oleh hal demikian kawasan kawasan ini merupakan antara kawasan yang paling liquid dan mudah untuk price melakukan gerakan besar besaran.

Hubungan SnR dengan Timeframe : Semakin tinggi timeframe, semakin kuat kekuatan SnR itu sendiri. Sebagaimana kita tahu, terdapat berbagai bagai jenis trader, iaitu scalper, intra dan swinger. Mereka ini dibahagikan berdasarkan dari Timeframe yang mereka trade. Sekiranya kita menandakan SnR di lower timeframe, hanya order dari trader scalper sahaja yang dipenuhi, namun jika SnR ditandakan di Higher Timeframe, maka order yang dilihat lebih banyak kerana melibatkan scalper, swinger dan intra.

Hubungan SnR dengan Entry : Ramai dikalangan kita menyatakan bahawa asas support dan resistance itu adalah mencari reversal point di kawasan tersebut. Jawapan tersebut adalah betul. Namun, untuk memperkuatkan lagi signal reversal tersebut. Saya sarankan kepada trader untuk entry pada kawasan SnR yang terjadinya breakout. Secara mudahnya, Signal reversal merupakan permulaan bahawa trend akan berubah. Namun, ianya masih boleh menjadi fake signal. Oleh itu, adalah baik untuk trader tunggu sehingga price break SnR sebelumnya untuk menunjukkan bahawa momentum signal tersebut telah muncul.

Hubungan SnR dan Momentum : Sekiranya range pip candle di kawasan SnR semakin kecil, ia menunjukkan bahawa momentum trend semasa semakin berkurangan dan perlahan. Namun ia bukanlah satu perkara mutlak bahawa price akan membuat reversal, kerana ianya berkemungkinan price sedang dalam fasa berehat.

Kesimpulan

Secara keseluruhannya, SnR merupakan kawasan yang baik untuk trigger entry para trader. Oleh itu, para trader tolong ingat sifir ini untuk trade menggunakan SnR.

-Semakin besar TF, semakin kuat SnR

-Reversal signal di SnR hanyalah petanda trend mungkin berubah. Entry hanya terjadinya breakout pada SnR sebelumnya.

 

Adakah anda bersetuju bahawa asas support and resistance merupakan perkara yang penting yang trader perlu fahami sebelum trade? Bincangkan bersama saya di FB personal saya.

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH saya mulakan post. Hari ini saya akan berkongsi dengan semua tentang cara-cara dan teknik bagaimana broker forex cuba untuk tipu trader. Sebagai pendahuluan, broker merupakan orang tengah yang diamanahkan untuk menjalankan transaksi yang ditetapkan oleh para trader. Mereka mendapat keuntungan berdasarkan daripada Spread, Komisen dan juga perbezaan rate Deposit dan Withdrawal. Namun, terdapat juga broker broker yang tidak bertauliah scam trader trader yang kurang berpengetahuan.

Ciri Pertama Broker Forex Penipu (Urusan Depo dan Withdrawal Yang Lambat)

Ciri pertama adalah masalah dalam urusan deposit dan withdrawal duit client. Kebiasaannya wd yang selalu bermasalah. Deposit jarang untuk bermasalah melainkan broker tu memang pure scam. Kebiasaannya mereka akan menggunakan alasan urusan sedang diproses, ataupun duit sangkut dengan bank negara, ataupun lagi sadis kata yang trader menggunakan style trading yang tak dibenarkan berdasarkan TnC blablablabla. Kemudian mereka proceed dengan profit cancellation. Jika korang menghadapi problem seperti diatas, adalah disarankan untuk tidak terus trade bersama broker tersebut. Keluarkan semua modal yang ada.

Ciri Kedua Broker Forex Penipu (Spike Price)

Spike price ataupun whipsaw sentiasa berlaku didalam market forex. Namun, ianya hanya berlaku di waktu ketika market terlalu volatile, menyebabkan price bergerak secara laju dalam dua arah menyebabkan ramai trader yang makan SL. Spike price broker scam pula adalah ianya tidak terjadi pada waktu market volatile. Mereka menggunakan cara ini adalah untuk memakan SL yang diletakkan oleh para trader dan sentiasa membuatkan trader dalam keadaan rugi. Selain itu, korang juga boleh gunakan cara membandingkan pergerakan harga antara broker. Jika broker2 lain tidak menunjukkan spike, bererti broker tersebut sedang melakukan SL Hunting melalui spike price.

Ciri Kedua Broker Forex Penipu (Menutup Order Trader)

Ciri terakhir adalah broker itu sendiri menutup order trader tanpa kebenaran trader itu sendiri. Ianya bermaksud broker secara sengaja close entry yang dibuat oleh trader dalam keadaan rugi. Perkara ini merupakan perkara yang paling laknat dilakukan oleh broker. Oleh hal yang demikian, jika anda mengalami masalah tersebut, percayalah, ianya bukan broker yang bagus walau seribu alasan diberikan untuk mereka menutup salah mereka.

Kesimpulan

Secara amnya masih banyak lagi cara broker scam ini gunakan untuk meraih keuntungan dari para trader yang tidak mempunyai pengetahuan yang tinggi. Oleh itu adalah wajar untuk trader baru lakukan sedikit research di internet terhadap ketelusan broker pilihan mereka.

Alhamdulillah, terima kasih ALLAH.

Bismillahirrahmanirrahim

Image may contain: text

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Hari ini aku akan berkongsi dengan semua tentang 3 cara bagaimana untuk menggunakan moving average di dalam forex. Secara amnya, moving average merupakan satu indikator percuma yang dibekalkan di dalam platform MT4 mahupun MT5. Indikator ini bersifat dengan mengesan trend dalam satu pergerakan harga. Disebabkan indikator ini ringkas dan mudah untuk dipelajari, ianya menjadi salah satu indikator yang paling popular digunakan oleh para trader.

Hasil gambar untuk moving average indicator

Line biru merupakan moving average. Sumber google

 

Cara Pertama Menggunakan Moving Average (Simple Moving Average)

Ini merupakan cara yang paling asas dalam menggunakan moving average. Mana-mana price yang berada diatas line MA, ianya bermaksud price dalam keadaan Uptrend dan para trader harus fokus untuk buy sahaja. Jika price berada dibawah line MA, ianya bermaksud downtrend. Maka trader pula akan mula mengintai peluang sell sahaja.

Hasil gambar untuk moving average indicator

Apabila price berada bawah MA, cari Sell, bila price diatas MA, cari Buy.

Cara Kedua Menggunakan Teknik Moving Average (MA Crossover)

Cara kedua pula adalah dengan menggunakan dua MA dalam satu masa yang sama. Kebiasaannya dua dua MA ini mempunyai setting period yang berbeza dan setting yang paling popular adalah MA period 200 dan MA period 50. Cara untuk entry menggunakan teknik ini adalah apabila kedua dua MA ini bersilang, maka trader akan melakukan entry berdasarkan persilangan tersebut.

Hasil gambar untuk moving average crossover

Perhatikan entry dilakukan apabila terjadi crossing antara dua MA

Cara Ketiga Teknik Moving Average (Multi Timeframe MA)

Cara ini pula adalah dengan menggunakan Moving Average yang sama setting namun dibaca pada dua Timeframe yang berbeza, misalnya TF H1 dan TF M30. Higher Timeframe digunakan sebagai petunjuk trend, manakala lower Timeframe digunakan sebagai entry. Sebagai contoh, apabila price berada di atas MA TF H1, maka trader harus mencari peluang untuk price break dan berada diatas MA pada lower Timeframe seperti TF M30. Apabila trend dan entry selari, maka ia memberikan kebarangkalian yang tinggi untuk profit.

Kesimpulan

Moving average merupakan satu teknik dan indikator yang paling mudah untuk dipelajari. Ianya amat digalakkan bagi trader trader baru menggunakan strategi ini. Namun, entry hanyalah salah satu dari bahagian trading. Jika anda ingin belajar dengan lengkap satu kitaran trading forex, boleh cuba untuk melihat Sistem Trading Keris Sakti yang dibangunkan oleh saya yang meliputi segala aspek trading.

Alhamdulillah, teirma kasih ALLAH. Amiin

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Hari ini aku nak berkongsi dengan semua rakan rakan trader baik yang baru ke yang lama ke yang da expired ke semua boleh. Tajuk macam yang aku tulis, cara nak tentukan trend dalam forex. Secara amnya ada banyak cara untuk tentukan trend ni. So kita flashback balik, trend cuma ada 3 sahaja iaitu :

  • Uptrend
  • Downtrend
  • Sideway

Jadi, bila jadi uptrend, mereka akan cenderung untuk cari buy je, downtrend cari sell sahaja dan sideway cari dua dua sekali. Jadi, sudahkan bro bro bersedia untuk tau apakah cara untuk tentukan trend dalam forex?

Melalui Indikator atau Tool

Cara ini adalah cara paling biasa untuk mereka yang trade. Indikator yang selalu digunakan adalah dengan menggunakan indikator dibawah section Trend. Antara contoh indikator yang menentukan trend adalah

  • Moving Average
  • ADX
  • Parabolic SAR

Selain menggunakan indikator, trader juga menggunakan tool sebagai penentuan trend seperti :

  • Equdistrian Channel
  • Trendline
  • Trendline with Angle.

Cara mereka melukis adalah dengan menyambung dua kawasan Hi dan Lo.

Melalui Fundamental Analisis

Cara menggunakan fundamental adalah cara yang biasa digunakan oleh mereka yang bergelar swinger dan position trader. Mereka tak menggunakan news news kecil untuk menentukan trend tapi mereka lebih fokus kepada kadar pertukaran interest rate dan juga fiskal policy sesuatu negara. Jika dua faktor ini berubah, maka mereka juga akan mula akan mengubah posisi trading mereka berdasarkan kepada keadaan semasa.

Melalui sentimen

Ada juga kalangan trader yang menggunakan sentimen untuk menentukan trend. Mereka menggunakan logic, jika ramai yang memilih buy maka mesti trend adalah uptrend. Antara cara-cara sentimen yang digunakan adalah.

  • Melalui pemerhatian dari group group social seperti facebook, whatsapp dan telegram sebagai contoh
  • Melalui sentiment meter yang disediakan oleh broker terhadap semua order order client mereka.

Kesimpulan

Secara amnya terdapat banyak cara untuk menentukan trend. Kitalah yang harus memilih method mana yang paling sesuai dengan kita. Seperti saya, saya tak menentukan trend kerana saya menggunakan konsep cross hedge yang tak memerlukan kepada penentuan trend. Jika anda berminat, anda boleh klik pada notification bar dibawah berkenaan dengan sistem trading keris sakti.

Alhamdulillah

Bismillahirrahmanirrahim

No automatic alt text available.

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Sepanjang aku 5 tahun dalam forex, tidak ada mudahnya. Semuanya susah dan air mata. Bila ada orang datang memberi harapan mengatakan forex ini mudah aku rasa geram dan nak terajang mulut puaka tersebut. Kerana akhirya mereka yang membawa harapan cumalah serangga perosak yang cuba mengambil kesempatan atas kelemahan orang lain.

Penipuan forex di Malaysia bukanlah kali pertama berlaku di Malaysia. Berulang ulang kali dari berbagai bagai jenis orang. Ini membuatkan aku merasa cukup mual dengan orang orang seperti ini yang menggunakan platform forex untuk menipu. Hari ini aku akan cuba berikan poin poin penting untuk kenal pasti para para penipu forex di Malaysia.

Mempunyai Plan Plan Investasi Yang Mengarut

Secara jujurnya, penipu tidak akan pernah lari dari plan plan piramid. Cuma namanya sahaja yang berubah ubah namun model dan landskap sistem tetap tidak pernah berubah. Di dalam dunia forex ni cuma ada buy dan sell sahaja. Macamana seorang penipu boleh buat sistem pairing la, bonus la, dan sebagainya? Caranya adalah melalui head hunting la. Bermaksud keuntungan bonus2 ni semua adalah dari hasil mereka yang join dibawah korang. Jadi, jika ada antara mereka yang datang kepada anda dan mengaitkan forex dengan bonus bonus pairing, sila tinggalkan mereka.

Mempunyai jaminan tetap keuntungan

Umum forex merupakan suatu model bisnes yang sangat berisiko. Hari ni depo tah tah lepas 1 jam boleh burn macam tu je. Untuk tahu bagaimana penipu ini menipu dengan platform forex, mereka akan cuba tawarkan jaminan keatas keuntungan setiap bulan secara tetap. Sebagai contoh 30% sebulan. Pasaran forex ini berombak. Hari ini mungkin trendy, besok mungkin sideway, seterusnya mungkin choppy. Agak sukar untuk memberikan satu keuntungan yang tetap setiap bulan.

Sering Memaparkan Screenshot Profit

Penipu ini juga selalu memancing orang baru dengan menunjukkan screenshot profit menggunakan lot yang tidak masuk akal. Sekiranya ini berlaku, perkara pertama yang perlu korang tanya adalah ni akaun demo atau akaun real. Agak sukar untuk sebuah akaun real membuka lot yang terlalu besar, kerana pembukaan lot berkait rapat dengan leverage.

Menawarkan Private Fund Trading

Ianya bermaksud mereka akan tawarkan untuk trade sejumlah modal dari investor. Investor akan pump modal dan penipu akan trade forex. Keuntungan adalah berdasarkan kepada perjanjian seperti 70% milik investor dan 30 percent milik trader. Namun kebanyakan mereka yang terjerat dengan fund trading ni berakhir dengan air mata. Kadang kadang lebih teruk trader tersebut terus melarikan duit yang telah diamanahkan. Private fund trade ini berbeza dengan copytrade yang mana copytrade ini mempunyai sistem yang dipantau oleh broker namun private fund trade ini lebih kepada dasar percaya sama percaya.

Kesimpulan

Agak sukar sukar bagi orang baru untuk membaca cara penipuan forex di malaysia. Mereka ini licik dan objektif mereka adalah duit duit para newbies ini. Saya berdoa agar kita semua dijauhkan daripada penipuan penipuan forex yang berlaku di Malaysia ini. Amiin.

ALLAHU MUSTAAN

 

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama ALLAH aku mulakan post. Sejajar dengan tajuk diatas aku cuba untuk mengupas sebuah karakteristik atau teknik swing trader forex harus faham supaya apa yang dilakukannya adalah betul. Sebelum itu mari kita lihat definisi swing.

Swing adalah suatu pendekatan hold entry yang sedia ada dalam satu jangka masa yang lama. Jangkamasa tersebut mungkin makan masa berminggu atau berbulan bulan. Jadi, bagaimana trader forex untuk melakukan teknik swing?

Analisa pada Higher Timeframe

Bagi seorang trader forex, untuk swing memerlukan dia untuk menganalisa chart pada timeframe yang lebih besar. Kebiasaannya dari W1, D1 dan H4. Kelebihan menganalisa pada higher timeframe adalah signal yang dihasilkan lebih berkualiti berbanding lower timeframe. Apakah faktor yang mempengaruhi kualiti sesebuah signal. Jawapannya adalah volume. Lebih tinggi timeframe, lebih tinggi volume yang dipaparkan.

Set TP dan SL

Trader forex yang menggunakan pendekatan swing juga harus menggunakan fungsi TP dan SL memandangkan selepas analisa adalah jarang untuk trader untuk melihat semula chart dalam masa yang terdekat. Oleh itu dengan adanya TP dan SL memudahkan mereka untuk menguruskan entry mereka.

Tidak Perlu Menghadap Chart Secara Kerap

Adalah dinasihatkan kepada semua swinger tidak perlu untuk menghadap chart secara kerap. Oleh yang demikian, gunakan method 1 hari atau 2 hari untuk mencari reentry bagi memaksimumkan keuntungan.

Trade Mengikut Trend

Kebanyakan swinger trade mengikut trend kerana pandangan mereka terhadap arah matawang adalah secara global. Walaupun terdapat short retracement yang bakal berlaku, mereka tidak mengambil entry berdasarkan pergerakan retracement. Ini membantu mereka untuk fokus kepada satu arah dan meningkatkan skill trading mereka dari dikelirukan dengan noise signal.

Kesimpulan

Oleh yang demikian, swing adala suatu teknik forex yang amat sesuai bagi mereka yang bermula. Saya nasihatkan agar bagi mereka yang baru bermula, gunakan pendekatan swing dahulu. Semoga ALLAH Taala berikan kefahaman kepada kita semua. Amiin.